terug naar portfolio
Tijdens het uitgaan kwam ik een dakloze man tegen, hij vroeg mij om geld. Ik raakte met hem in gesprek en vroeg aan hem hoe hij op straat was belandt. Zijn verhaal raakte mij enorm en ik besloot om hier iets mee te doen.
Voordat ik deze man sprak had ik vooroordelen over dak- en thuislozen. Vooroordelen zijn ongegronde oordelen en zijn gebaseerd op het beeld dat je zelf maakt van een situatie of persoon. Mijn beeld van daklozen was dat ze door hun verslaving op straat terecht zijn gekomen en zelf verantwoordelijk zijn voor hun gedrag.

De ontwerpvraag

“HOE KAN IK BEWUSTWORDING, RESPECT EN BEGRIPT CREËREN RONDOM DAKLOZEN?”

Ik ben in gesprek gegaan met verschillende hulpverleners en kwam zo ook terecht bij Stichting Pluspunt, een dagopvang voor (ex)dak- en thuislozen. Samen met deze mensen besloot ik om een project te doen. Ik heb foto’s gemaakt van het werk wat zij dagelijks doen, geluisterd naar hun verhalen en gevraagd wat de vooroordelen van anderen zijn waar ze dagelijks mee te maken hebben. Deze drie elementen heb ik samengevoegd in een expositie. Tijdens de expositie kreeg de bezoeker een audioverhaal te horen en moesten de vooroordelen letterlijk worden weggehaald voordat de foto’s met de realiteit bekeken konden worden.
Ik ben erachter gekomen dat het in Nederland vrij makkelijk is om dakloos te worden en dat de meeste dak- en thuislozen niet verslaafd zijn. Het kan iedereen overkomen, ook jou! Door mijn vooroordelen aan de kant te schuiven en mij te verdiepen in hoe het werkelijk in elkaar steekt heb ik een heel ander beeld gekregen van dak- en thuislozen en mijzelf kunnen uitdagen.